14 Nisan 2015 Salı

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΑΛΛΟΙ»Το 2015 θα έχει κρίσιμες εκλογικές μάχες σε όλο τον κόσμο και θα αφορούν άμεσα ή έμμεσα και τη νίκη του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα. Οι κάλπες θα ανοίξουν από την Τουρκία μέχρι τη Βρετανία και από την Αίγυπτο μέχρι την Αργεντινή και την Ισπανία θέτοντας στην κρίση των ψηφοφόρων θέματα που κυριαρχούν παγκοσμίως.

Θεωρητικά η αναμέτρηση που θα έπρεπε να προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι οι βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας, που θα διεξαχθούν στις 15 Ιουνίου. Πρακτικά όμως αναμένεται να εξελιχθούν σε ένα ακόμη δημοψήφισμα για Ερντογάν. Ο Ερντογάν φιλοδοξεί να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση για να ενισχύσει, μεταξύ άλλων, τις εξουσίες του προέδρου. Για να το πετύχει όμως πρέπει το κόμμα του να συγκεντρώσει τα 2/3 των εδρών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης – γεγονός που γίνεται όλο και πιο δύσκολο όσο πυκνώνουν οι καταγγελίες για προσωπικές σπατάλες, επιθέσεις στους δημοκρατικούς θεσμούς αλλά και την στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.

Για προφανείς λόγους, στο ραντάρ της Ελλάδας, θα βρεθούν και οι κάλπες που θα στηθούν στο Ισραήλ στις 17 Μαρτίου, αν και το αποτέλεσμα δεν αναμένεται να αλλάξει την επιθετική πολιτική του Τελ-Αβίβ στην περιοχή. Η κακή «συνήθεια» των Ισραηλινών κυβερνήσεων να κλιμακώνουν την αντιπαράθεση με τους Παλαιστίνιους (ακόμη και με μαζικούς βομβαρδισμούς) προκειμένου να συσπειρώσουν την εκλογική βάση του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, ενδέχεται να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και οι βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν, από το δικτατορικό καθεστώς της Αιγύπτου, την περίοδο 21 Μαρτίου μέχρι 26 Απριλίου. Θεωρητικά η διαδικασία θα τερματίσει την επίσημη κυριαρχία του στρατιωτικού Σίσι, που ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο αλλά ιδιαίτερα αυταρχικό ισλαμιστή πρωθυπουργό Μόρσι. Οι νικητές των προηγούμενων εκλογών, δηλαδή το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων όπως και ο ίδιος ο Μόρσι δεν θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στη διαδικασία.

Το βέβαιο είναι ότι πριν από τις εκλογές αλλά ίσως και μετά από αυτές η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία που εγκαινίασε ο Ευ.Βενιζέλος με ένα καθεστώς που κατηγορείται για φυλακίσεις, βασανισμούς αλλά και εκτελέσεις πολιτικών αντιφρονούντων αλλά και δημοσιογράφων.

Για συμβολικούς αλλά και πρακτικούς λόγους ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν και οι προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή, οι οποίες ξεκινούν στις 25 Οκτωβρίου. Η Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ, αν και το τελευταίο διάστημα είδε τη δημοτικότητά της να ανακάμπτει ύστερα από αρκετούς μήνες συνεχούς πτώσης, δεν μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία και μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει τον «εκλεκτό» της για τη διαδοχή. Μεταξύ άλλων οι ψηφοφόροι θα ισορροπούν ανάμεσα στα δέκα χρόνια εκρηκτικής οικονομικής ανάπτυξης που προσέφερε στη χώρα η στάση πληρωμών και η αποδέσμευση του εθνικού νομίσματος από το δολάριο αλλά και στα νέα προβλήματα που προκάλεσε στην εθνική οικονομία η νέα επίθεση των κερδοσκόπων. Αν πάντως οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν κάτι να πουν για την μέχρι σήμερα πορεία της Ελλάδας και της Αργεντινής στο δρόμο για την έξοδο από την κρίση νικητής αναδεικνύεται η Αργεντινή.

Άρωμα ελληνικών εκλογών θα έχουν, κατά μια έννοια, και οι κάλπες στη Μεγάλη Βρετανία καθώς ο ευρωσκεπτικισμός επανέρχεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης σαν αντιστραμμένη εικόνα της Ελλάδας.

Τέλος, η πιο σημαντική εκλογική μάχη από την άποψη ότι μπορεί να αλλάξουν οι ισορροπίες στην ΕΕ και παγκοσμίως είναι αυτή της Ισπανίας το Σεπτέμβριο όπου το Podemos, που προέκυψε από το κίνημα των πλατειών, αναμένει με κομμένη την ανάσα την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις έντονες διακυμάνσεις που παρουσιάζει στις δημοσκοπήσεις, και οι οποίες είναι αναμενόμενες για ένα τόσο νεοσύστατο κόμμα, το Podemos επανέρχεται συχνά στην πρώτη θέση επιβεβαιώνοντας ότι ήρθε για να μείνει στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας. Τα πολιτικά στελέχη του κόμματός όμως γνωρίζουν ότι οι δυσκολίες, οι επιτυχίες αλλά και τα πιθανά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ επηρεάζουν και το δικό τους δρόμο προς την εξουσία.


Barikat, τ.18, 12.02.15

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder